Anonimatul.

bunaO să folosesc ghilimelele de rigoare pentru următorul text, deoarece cuvintele nu îmi aparțin mie, ci PS Ignatie Mureșanul, eu doar am pus câteva idei cap la cap. 

Consider că întreaga societate de astăzi ar trebui să citească printre rândurile următorului text. 🙂

„Trăim într-o lume în care suntem contaminați de gândul că a trăi în anonimat, în discreție nu înseamnă altceva decât a fi un om blestemat. Deviza lumii de astăzi – vă descriu lumea aceasta în care noi trăim – deviza lumii, chipul ei, icoana aceasta a lumii de astăzi este că totul trebuie să fie scos la iveală, exhibat totul. Doar așa devii interesant. Când expui tot ceea ce este în tine – și de este murdar, și de este ceea ce ține de viața privată, nu contează – important este să atragi atenția și să devii, instantaneu, un om “interesant”. Mai mult decât atât, ni se cere ca viața să fie topită la lumina reflectoarelor vieții publicitare. Și suntem invadați de multe ori, agresați de tot ceeea ce numim noi generic „societatea mediatică” – televizor, internet, suntem agresați, invadați și se sparge limita aceasta dintre viața personală a omului și viața publică; Uitați-vă care sunt ziarele care se cumpară cel mai bine – tabloidele, cele în care ni se livrează spectacolul, viața mondenă a unui personaj din lumea show-biz-ului „este importantă”, și toți cumpără aceste ziare. Nu uităm canalele de televiziune care sunt mai interesante, mai apetisante, mai picante, în care cineva descrie și aduce, așa, în fața noastră, ca o fâșie viața intimă, privată a oamenilor. Și uitați-vă, când doi oameni se angrenează într-un dialog și poate ajung într-o polemică, ce fac acei doi oameni? Nu reușesc să polemizeze pe marginea ideilor și să aibe o discuție elegantă, frumoasă, manierată. Cand intră în coliziune unul cu celălalt ce fac? Pătrunde unul în viața celuilalt și scoate toată mizeria, totul, pentru ca el crede că în felul acesta devine interesant și îl poate doborî pe potențialul lui adversar. Asta e lumea în care noi trăim! Discreția nu înseamnă a nu face absolut nimic, și a lâncezi, și a sta acolo foarte cumințel în banca ta. Nu asta înseamnă discreția, un om discret! Omul discret este cel care, înzestrat cu foarte multe calități – inteligent, un om râvnitor, iubitor de Dumnezeu, toate le face într-o taină extraordinară, fără ca să atragă atenția celor din jur. Nu are nevoie de nimic. E atât de plin de Dumnezeu, e atât de plin de taina aceasta a lui Hristos, încât nu are nevoie de zarva, de rumoarea lumii, nu are nevoie de ea, se dezice, pentru că în inima lui este prea multă pace ca să-și mai facă vreme de ce?, de războiul acesta la care asistăm noi astăzi, război mediatic, în care viețile oamenilor sunt murdărite, viața privată este scoasă în sfera publică și, în felul acesta, devenim mai interesanți.”

Pentru cei ce doresc să lectureze textul original și complet:

http://www.cuvantul-ortodox.ro/2015/08/15/taina-maicii-domnului-discretia-anonimatul-smerenia-tacerea-delicatetea-predica-de-mare-sensibilitate-a-ps-ignatie-muresanul-la-manastirea-nicula-de-adormirea-maicii-domnului-2014-video/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s